Διακοπές με κατοικίδια

διακοπές με κατοικίδια

Διακοπές με κατοικίδια

Σε μεγάλη δυσκολία βρίσκονται χιλιάδες φιλόζωοι κάθε φορά που αποφασίζουν να πάνε διακοπές. Εκατοντάδες αναγνώστες του περιοδικού, μας απευθύνουν ερωτήματα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Είτε επειδή επιθυμούν να πάνε διακοπές παρέα με το κατοικίδιο τους ή δεν θέλουν να το αφήσουν μόνο του χωρίς φροντίδα τις ημέρες που θα βρίσκονται μακριά από αυτό.

Μια ενδεδειγμένη και αξιόπιστη λύση για πολλές των περιπτώσεων είναι ο ξενώνας κατοικίδιων. Το κόστος κυμαίνεται σε λογικά επίπεδα, 12 έως 20 € ανά ημέρα. Συνήθως οι συνθήκες διαβίωσης για τους μικρούς μας φίλους είναι άριστες.

Τι γίνεται όμως στη περίπτωση που κάποιος θέλει το φίλο μαζί του, που μπορεί να πάει, πως θα τον μεταφέρει; Θα τον αποδεχθεί ο ξενοδόχος; Για μεταφορά στο εξωτερικό τι γίνεται;

Κατ’αρχή στην Ελλάδα είναι υποχρεωτικό να έχετε πάντα δεμένο κοντά σας το σκυλάκι ενώ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελείτε για το καθαρισμό των ακαθαρσιών που δημιουργεί -μην κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι- και σε περίπτωση επικίνδυνου ζώου απαιτείται φίμωτρο.

Και όσον αφορά χρήσιμες πληροφορίες για το ταξίδι, καλό είναι να γνωρίζετε ότι:

Στο πλοίο απαγορεύονται όλα τα ζώα στις καμπίνες επιβατών. Τα πλοία άνω των 25 μέτρων (κανονισμός 24.3.95 αρ.13) διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου πρέπει να τοποθετηθεί ο σκύλος – αν το δείτε θα αλλάξετε γνώμη- ενώ ο νόμος αφήνει ένα παράθυρο στην ερμηνεία του, εξαιρώντας τα μικρά ζώα.

Οι λιλιπούτειοι φίλοι μπορούν να πάνε διακοπές και με αεροπλάνο καθώς οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δέχονται κατοικίδια.

Τα μικρά έως 8 kgr και με την επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας κατά το check in, μέσα σε δικό σας ειδικό κλουβί μπορούν να ταξιδέψουν στην καμπίνα των επιβατών αφού έχει ενημερωθεί εκ τον προτέρων η αεροπορική εταιρεία και έχει πληρωθεί το κατάλληλο κόμιστρο.

Τα μεγαλύτερα ζώα άνω των 8 kgr ταξιδεύουν στον χώρο των αποσκευών αφού πληρούνται και όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις.

Πάντως γενικά για την μεταφορά ζώων από το εξωτερικό είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρεία διότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην μεταφορά ανάλογα με τον τύπο του αεροπλάνου.

Φτάνοντας στον προορισμό ο νόμος της εποχής του Μεταξά (ισχύει σήμερα) απαγορεύει την συγκατοίκηση με το κατοικίδιο σας ανεξαρτήτως αν το επιτρέπει ο ξενοδόχος και σε περίπτωση διαμαρτυρίας από άλλον ένοικο του ξενοδοχείου ο σκύλος πρέπει να απομακρυνθεί εκτός και άν το ξενοδοχείο έχει μεριμνήσει για κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.

Στην παραλία ο σκύλος μπορεί ελεύθερα να απολαύσει την θάλασσα και τον ήλιο αρκεί να είναι δεμένος και να μην ενοχλεί τους συνλουόμενους καθώς τα ζώα στην Ελλάδα απαγορεύονται μόνο στις οργανωμένες παραλίες και οργανωμένες θεωρούνται οι πλαζ του ΕΟΤ με εισιτήριο.

Παραπάνω προσπαθήσαμε να σας δώσουμε μια ιδέα για το καθεστώς που προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία σε σχέση με τις διακοπές με κατοικίδια.

Η γνώμη μου είναι να μην σας αποθαρρύνουν τα προβλήματα αυτά για να πάτε διακοπές με το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Βρείτε στη περιοχή που θα επιλέξετε μερικά φιλόξενα για τους μικρούς μας φίλους ξενοδοχεία , φτιάξτε ένα σωστό πλάνο, κλείστε τα εισιτήρια και ξεκινήστε.

Λίγο ταλαιπωρία παραπάνω θα υπάρξει και κάποιοι ίσως σας κοιτάξουν περίεργα. Ωστόσο, η αγάπη του και η παρέα του κατοικίδιου σας είναι σίγουρο ότι το αξίζει. Καλές διακοπές.

Leave a Reply