Εξέταση του παχέος εντέρου χωρίς καθαρτικό

Εξέταση του παχαίος εντέρου

Ο έλεγχος του παχέος εντέρου με μια απεικονιστική εξέταση ανάλογη της τομογραφίας, τη λεγόμενη αξονική κολονογραφία, χωρίς καν την ανάγκη για καθαρτικό, θα μπορούσε να αποτελέσει μία εναλλακτική λύση σε μία από τις λιγότερο δημοφιλείς εξετάσεις για τους ανθρώπους, την κολονοσκόπηση, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η κολονοσκόπηση

Όμως η εναλλακτική μέθοδος είναι λιγότερο αποτελεσματική από την κανονική κολονοσκόπηση στον εντοπισμό μικρών κακοήθων όγκων, αλλά -καθόλου παράξενο- οι ασθενείς φαίνεται να την προτιμούν.

Η κολονοσκόπηση δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, επειδή απαιτεί την προετοιμασία του ασθενούς με μεγάλη ποσότητα καθαρτικού, ενώ παράλληλα είναι επεμβατική, καθώς μία μικροσκοπική κάμερα (το λεγόμενο ενδοσκόπιο) εισάγεται μετά από νάρκωση μέσω του πρωκτού. Η εξέταση επιτρέπει στους γαστρεντερολόγους να ανιχνεύσουν και να αφαιρέσουν τυχόν προκαρκινικούς πολύποδες.

Η κολονοσκόπηση σε σύγκριση με την κολονογραφία

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ακτινολογίας Μάικλ Ζάλις της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine” σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ανέλυσαν τις περιπτώσεις 605 ατόμων ηλικίας 50 έως 85 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν αρχικά σε κολονογραφία χωρίς καθαρτικό και μετά από πέντε εβδομάδες σε κανονική κολονοσκόπηση.

Όπως διαπιστώθηκε, οι κολονογραφίες χωρίς καθαρτικό ήσαν σχεδόν εξίσου καλές στο να ανιχνεύσουν πολύποδες μεγαλύτερους των δέκα χιλιοστών, αλλά λιγότερο αποτελεσματικές στους μικρότερους. Οι γιατροί συνήθως αφαιρούν οποιονδήποτε πολύποδα είναι μεγαλύτερος από έξι χιλιοστά.

«Η μελέτη ανοίγει τον δρόμο για μία μορφή εξέτασης πιο φιλική προς τον ασθενή. Είναι γνωστό ότι η προετοιμασία της κολονοσκόπησης (σ.σ. με το καθαρτικό) απομακρύνει πολλούς ανθρώπους από το να την κάνουν», δήλωσε ο Ζάλις.

Αξονική κολονογραφία

Η αξονική κολονογραφία (στην ουσία είναι μία εικονική κολονοσκόπηση) κερδίζει σιγά- σιγά έδαφος τα τελευταία χρόνια ως αποδεκτή τεχνική ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου, μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στον κόσμο. Αντί για τη χρήση κάμερας με οπτική ίνα που εισέρχεται μέσα στο έντερο, οι γιατροί μέσω της τομογραφικής απεικόνισης «βλέπουν» το έντερο και ανιχνεύουν ύποπτα ίχνη καρκίνου.

Η μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενη κολονογραφία δεν απαιτεί νάρκωση όπως η κολονοσκόπηση, όμως και πάλι απαιτείται η εισαγωγή ενός μικρού καθετήρα στο ορθόν, προκειμένου να εισαχθεί διοξείδιο του άνθρακα στο έντερο για να γίνει καλύτερα η απεικόνιση, καθώς ο ασθενής κρατά την αναπνοή του. Επίσης στη συνήθη μορφή κολονογραφίας δεν καταργείται συνήθως η ανάγκη του καθαρτικού.

Όμως η νέα μορφή ηλεκτρονικής κολονογραφίας- εικονικής κολονοσκόπησης καταργεί τελείως το καθαρτικό ως προαπαιτούμενο, καθώς «καθαρίζει» το έντερο με ηλεκτρονικό τρόπο με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού, αν και το τίμημα είναι ότι, προς το παρόν, η μέθοδος αυτή έχει μικρότερη ικανότητα εντοπισμού των πολυπόδων. Η νέα τεχνική πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω, ώστε στο μέλλον να αποτελέσει πραγματικά αξιόπιστη εναλλακτική λύση στην κολονοσκόπηση.

Πηγή:ΑΠΕ

Leave a Reply