Ενοικίαση αυτοκινήτου – Οι 25 καλύτερες συμβουλές

enoikiasi autokinitou

Ενοικίαση αυτοκινήτου – Οι 25 καλύτερες συμβουλές

Αν σχεδιάζετε να νοικιάσετε ένα αμάξι στο επόμενο σας ταξίδι τότε υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για ένα απροβλημάτιστο ταξίδι!

 1. Αν νοικιάζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως ας πούμε για μια εβδομάδα θα πρέπει να κάνετε μια πολύ καλή έρευνα αγοράς. Χρησιμοποιείστε τον υπολογιστή σας και αναζητήστε όλες τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων. Ενημερωθείτε για τις προσφορές που μπορούν να σας κάνουν.
 2. Αν θα χρειαστείτε ένα όχημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τότε ψάξτε τις καλύτερες προσφορές. Αν θα νοικιάσετε αμάξι από την πόλη διαμονής σας για να ταξιδέψετε οδικώς τότε ψάξτε τις τοπικές σας εταιρείες. Αν θα βρίσκεστε στο εξωτερικό αναζητήστε εταιρείες της χώρας στην οποία κατευθύνεστε. Ο λόγος είναι φυσικά ότι οι τοπικές εταιρείες θα έχουν καλύτερες τιμές. Μην ξεχάσετε όμως να ελέγξετε και την υποστήριξη που προσφέρουν σε περίπτωση βλάβης ή άλλων προβλημάτων.
 3. Ρωτήστε τις εταιρείες ή αναζητήστε σχετικά με εκπτώσεις που γίνονται σε εθνικούς οργανισμούς, κλαμπ συχνών πελατών και εταιρείες πιστωτικών καρτών. Συνήθως προσφέρονται πολύ καλές εκπτώσεις σε μέλη αυτών των περιπτώσεων για ενοικίαση αυτοκινήτου.
 4. Εάν εργάζεστε σε εταιρεία που μισθώνει συχνά οχήματα ελέγξτε αν έχουν κάποια συμφωνία για πιο οικονομικές χρεώσεις. Αυτό θα σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα αν φυσικά η εταιρεία στην οποία εργάζεστε σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε την εταιρική τους έκπτωση.
 5. Ελέγξτε τους όρους κράτησης του νοικιασμένου οχήματος. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορέσετε τελικά να παραλάβετε το όχημα θα υπάρξει κάποια ποινή; Ενημερωθείτε επίσης αν μπορεί να κρατηθεί το αμάξι σε περίπτωση κάποιας καθυστέρησης και για πόσο καιρό μπορεί να γίνει αυτό.
 6. Υπάρχει κάποια χρέωση για επιπλέον οδηγό; Πρέπει να αναγράφονται όλα τα ονόματα των πιθανών οδηγών στη σύμβαση πριν την υπογράψετε; Υπάρχει κάποιος περιορισμός στην ηλικία των οδηγών;
 7. Υπάρχουν περιορισμοί αν θέλετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό με το αμάξι που νοικιάσατε; Αν ναι ποιοι είναι αυτοί οι περιορισμοί;
 8. Ενημερωθείτε αν η εταιρεία έχει γραφεία σε περιοχές του δρομολογίου σας. Αυτό θα σας εξασφαλίσει καλύτερη εξυπηρέτηση σε περίπτωση βλάβης ή άλλων προβλημάτων.
 9. Αν σχεδιάζετε να κάνετε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή και χρειαστεί να παραδώσετε το αμάξι σε διαφορετική τοποθεσία από αυτήν που το παραλάβατε ρωτήστε ποια θα είναι η χρέωση. Είναι κάτι που μπορεί να στοιχίσει πολύ περισσότερο από αυτό που πιστεύετε.
 10. Όταν κάνετε την κράτηση σας ζητήστε τον αριθμό επιβεβαίωσης της και φυλάξτε τον για να εύκολα προσβάσιμος.
 11. Αν σχεδιάζετε να παραλάβετε το αμάξι σας από το αεροδρόμιο του προορισμού σας τότε βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει στην εταιρεία τον αριθμό της πτήσης αλλά και την εκτιμώμενη ώρα άφιξης σας. Ρωτήστε επίσης αν προστατεύεται η κράτηση σας σε περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης.
 12. Ελέγξτε όλες τις χρεώσεις που συμπεριλαμβάνονται στο συμβόλαιο σας όπως είναι τα επιπρόσθετα τέλη αεροδρομίου και οι πέραν του ενός οδηγοί. Ενημερωθείτε επίσης για τα ασφάλιστρα, τα έξοδα καυσίμου για όλους τους ισχύοντες φόρους και τέλη και φυσικά τις χρεώσεις παράδοσης και παραλαβής.
 13. Πρέπει να γνωρίζετε τη μάρκα, το μοντέλο και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου που νοικιάζετε.
 14. Βεβαιωθείτε ότι έχει ξεκαθαριστεί ο τύπος του οχήματος που χρειάζεστε. Αν πρέπει να είναι συγκεκριμένο μέγεθος, 3θυρό ή 5θυρό, αυτόματο ή χειροκίνητο και οτιδήποτε άλλο επιθυμείτε.
 15. Πολλές εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων έχουν πολιτικές διαχείρισης της απόδοσης. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές ανεβαίνουν όσο η διαθεσιμότητα των αυτοκινήτων μειώνεται. Η τιμή που σας προσφέρουν ισχύει μόνο αν κάνετε τη κράτηση σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή μέχρι όσο διαρκεί το τηλεφώνημα σας. Αν καλέσετε λίγο αργότερα ίσως να έχετε χάσει την προσφορά που σας έκαναν.
 16. Αν έχετε σκοπό να παραλάβετε το αμάξι από το αεροδρόμιο για να πάτε μέχρι το κατάλυμα σας σκεφτείτε μήπως να κάνετε αυτό το δρομολόγιο με το λεωφορείο. Ιδιαίτερα αν φτάνετε κάποια βραδινή ώρα αυτό θα σας εξοικονομήσει μια ολόκληρη μέρα από την χρέωση σας. Φυσικά θα μπορέσετε να πάρετε το όχημα σας την επόμενη μέρα.
 17. Μερικές εταιρείες προσφέρουν προπληρωμένα καύσιμα. Βεβαιωθείτε ότι θα ανεφοδιάσετε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου. Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων χρεώνουν υπερβολικές τιμές ανά λίτρο καυσίμου.
 18. Πριν αποδεχτείτε το αμάξι ελέγξτε το εσωτερικό και το εξωτερικό για τυχόν ζημιές. Αν υπάρχει κάτι ενημερώστε τον υπεύθυνο που σας δίνει το αμάξι. Βεβαιωθείτε ότι συμφωνείτε και οι δύο και καταγράψτε αναλυτικά τις ζημιές. Υπογράψτε το έντυπο και κρατήστε και εσείς ένα αντίγραφο.
 19. Όταν κάνετε την κράτηση προσδιορίστε ότι θέλετε όχημα για καπνιστές ή για μη καπνιστές.
 20. Ελέγχετε πάντα αν λειτουργούν οι προβολείς, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων, τα φλας και αν έχει λάδια το όχημα. Αυτός ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικό να γίνει πριν αποχωρήσετε από την τοποθεσία παραλαβής. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ενημερώστε τον υπεύθυνο και μην αποδεχτείτε το όχημα αν δεν επισκευαστούν οι βλάβες. Μπορείτε να ζητήσετε αντικατάσταση του οχήματος εφόσον υπάρχει κάποιο άλλο διαθέσιμο.
 21. Καταγράψετε το χιλιόμετρα που έχει διανύσει το όχημα όταν το παραλάβατε.
 22. Επιστρέψτε το όχημα την ημέρα και την ώρα που έχει συμφωνηθεί. Κάποιες εταιρείες χρεώνουν έξτρα αν επιστρέψετε το όχημα είτε νωρίτερα είτε αργότερα από τη συμφωνία που έχετε κάνει.
 23. Ρωτήστε για την ασφάλεια. Παρέχεται μαζί με τους όρους της σύμβασης σας; Η προσωπική σας ασφαλιστική εταιρεία καλύπτει ένα μισθωμένο αυτοκίνητο;
 24. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε και κατανοείτε όλους τους όρους της σύμβασης σας. Σε περίπτωση αμφιβολίας απλώς ρωτήστε.
 25. Πριν υπογράψτε στη διακεκομμένη γραμμή διαβάστε εκ νέου το συμβόλαιο ενοικίασης του αυτοκινήτου.

Extra tip: Βρείτε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων χωρίς πιστωτική κάρτα ή εγγύηση: Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αναζητήστε να βρείτε μια εταιρεία που να προσφέρει ενοικίαση αυτοκινήτου χωρίς πιστωτική κάρτα, έτσι ώστε να μην σας δεσμεύσουν ένα πολύ μεγάλο ποσό ως εγγύηση, για όλη την διάρκεια της ενοικίασης. Οι περισσότερες εταιρείες δεσμεύουν αυτό το ποσό για να είναι ασφαλισμένες σε περίπτωση που θα κάνετε κάποια ζημιά. Όμως υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν ενοικίαση αυτοκινήτου χωρίς κάρτα (καθώς εσείς μπορεί να μην έχετε  πιστωτική κάρτα) αλλά και χωρίς την καταβολή εγγύησης!

Αν ακολουθήσετε τις πιο πάνω συμβουλές μας θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ενοικίασης αυτοκινήτου και το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα εμφανιστούν έξτρα χρεώσεις ή άλλων ειδών προβλήματα στο όχημα σας.

 

Leave a Reply