Επιστροφή στο σχολείο και ημερήσιο πρόγραμμα

back-to-school

Τα σχολεία ξεκίνησαν και πλέον κάθε «κατεργάρης» επιστρέφει στον «πάγκο του». Και όπου «κατεργάρης» βλέπε όχι μόνο μαθητής, αλλά και γονέας, αφού τόσο μικροί όσο και μεγάλοι μπαίνουν πλέον και επίσημα στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Παρότι όλοι έχουν ανάγκη από χρόνο προσαρμογής, οι γονείς λόγω ρόλου και ωριμότητας είναι εκείνοι που θα βοηθήσουν τα παιδιά να έχουν μια ομαλότερη μετάβαση στην νέα κατάσταση, δημιουργώντας ένα ημερίσιο πρόγραμμα.

Τα παιδιά από τη γέννησή τους έχουν ανάγκη από ένα καθημερινό πρόγραμμα, κυρίως όσον αφορά το φαγητό και τον ύπνο. Τους προσφέρει ασφάλεια, μειώνει το άγχος και συμβάλλει στην ατομική και οικογενειακή ισορροπία. Μεγαλώνοντας τα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες, αλλά η διατήρηση ενός προγράμματος και κάποιων ορίων, τα βοηθάει στην προσωπική τους ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Ανάλογα με την ηλικία το πρόγραμμα χρειάζεται να είναι από πιο αυστηρό, ξεκινώντας από τα πολύ μικρά παιδιά, έως χαλαρό και εξατομικευμένο, στα μεγαλύτερα παιδιά και κυρίως στους έφηβους.

Άλλωστε, αν τα παιδιά έχουν μάθει σε ένα σταθερό, αλλά ελαστικό πρόγραμμα, σε μεγαλύτερη ηλικία μπορούν να οργανώνονται μόνα τους, χωρίς τη συνεχή επιτήρηση των γονιών τους. Στην εφηβεία, δε, χρειάζεται να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία ως προς το πώς θα προγραμματίζουν τη μέρα τους και την ανάλογη ευθύνη γι’ αυτό. Ακόμα, όμως, και σ’ αυτές τις ηλικίες είναι απαραίτητοι κάποιοι κανόνες, κυρίως όσον αφορά τον κοινωνικό τομέα, όπως π.χ. για την ώρα επιστροφής στο σπίτι.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, είναι βασικό τα παιδιά να μπουν σε πρόγραμμα όσον αφορά τον ύπνο και τη διατροφή τους. Έχουν ανάγκη από –τουλάχιστον- 8 ώρες ύπνο, αν και το επιθυμητό είναι 9 με 10 ώρες. Σε περίοδο διακοπών τα παιδιά συνήθως κοιμούνται και ξυπνούν πιο αργά. Χρειάζεται να αλλάξει σταδιακά η ώρα της κατάκλισης και να επανέλθει –ή αν δεν υπήρχε να δημιουργηθεί- η καθημερινή προ του ύπνου ρουτίνα, ώστε τα παιδιά να χαλαρώνουν και να προετοιμάζονται για να κοιμηθούν.

Το καλοκαίρι επίσης έχουμε την τάση να ξεφεύγουμε όσον αφορά τη διατροφή μας και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση.  Χρειάζεται τώρα να επιστρέψουν σε ένα πιο υγιεινό διαιτολόγιο, ώστε να παίρνουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για την υγιή ανάπτυξή τους τόσο σωματική όσο και πνευματική και να μπορέσουν ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σχολείου και του φορτωμένου προγράμματος.

Επιπλέον, τα παιδιά έχουν ανάγκη οριοθέτησης όσον αφορά τις εξωσχολικές δραστηριότητες, την τηλεόραση, τους υπολογιστές, αλλά και το διάβασμα. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλουν να ασχοληθούν με πολλές δραστηριότητες τις οποίες ίσως και να παρατήσουν στη μέση της χρονιάς ή να μην θέλουν να κάνουν τίποτα παρά μόνο να βλέπουν τηλεόραση και οι γονείς καλούνται να τους περάσουν τα κατάλληλα μηνύματα για να βοηθήσουν στην υγιή σε όλα τα επίπεδα ανάπτυξη των παιδιών τους.

Παρότι είναι σημαντικό το παιδί να ασχοληθεί π.χ. με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, είναι ακόμα πιο χρήσιμο για την ψυχο-κοινωνική του ανάπτυξη να έχει τη δυνατότητα και το χρόνο να παίζει, αλλά και να συναναστρέφεται με άλλα παιδιά της ηλικίας του. Συχνά οι γονείς φορτώνουν υπερβολικά τα παιδιά τους με εξωσχολικά μαθήματα και δραστηριότητες είτε γιατί οι ίδιοι έχουν υψηλές προσδοκίες από εκείνα, είτε έχουν το άγχος του πώς θα απασχοληθούν τα παιδιά. Είναι σημαντικό να τους παρέχουν ερεθίσματα, αλλά όχι στο σημείο να τα εξαντλούν. Άλλωστε, η επαφή με τους ίδιους τους γονείς, με άλλα παιδιά της ηλικίας τους, αλλά και με τη φύση είναι πολύ πιο χρήσιμα για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού.

Η τηλεόραση και ο υπολογιστής, παρότι αγαπητά στα παιδιά και εύκολη απασχόληση για τους γονείς, καλό είναι να επιτρέπονται με φειδώ και με κάποιον έλεγχο ως προς την πρόσβαση σε κάποια προγράμματα ή ιστοσελίδες αντίστοιχα. Τα μηχανήματα αυτά είναι σημαντικό να βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο μέσα στο σπίτι, ώστε να υπάρχει επιτήρηση, αλλά και μια ευκαιρία για αλληλεπίδραση ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και για συζήτηση πάνω σε σημαντικά θέματα μέσα από τα οποία ο ένας μπορεί να μάθει από τον άλλον.

Προκειμένου να ανταποκριθούν τα παιδιά στις απαιτήσεις της νέας σχολικής χρονιάς, χρειάζεται οι γονείς να τα βοηθήσουν να καταρτίσουν ένα ημερήσιο πρόγραμμα όσον αφορά το ύπνο, τη διατροφή, τις δραστηριότητες, το διάβασμα και το παιχνίδι. Όσο πιο μικρά τα παιδιά τόσο πιο αυστηρό πρόγραμμα χρειάζονται, ενώ μεγαλώνοντας μπορεί να τους δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία, καθώς μάλιστα θα έχουν μάθει πώς να οργανώνονται μόνα τους και ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Leave a Reply