Γυναίκες δολοπλόκοι

doloplokoi-gunaikes

Η υπόθεση της παπαδιάς που κατηγορείται ότι έπεισε τον εραστή της να σκοτώσει τον σύζυγό της έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στα Μ.Μ.Ε, αλλά και στον απλό κόσμο. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν είναι αθώα ή ένοχη, αλλά η σκέψη και μόνο ότι μια γυναίκα μπορεί να επηρεάσει έναν άνδρα σε σημείο που να διαπράξει φόνο προκαλεί δέος και ιντριγκάρει. Άλλωστε, υπάρχουν κι άλλα τέτοια παραδείγματα στην ιστορία για γυναίκες δολοπλόκους και ηθικές αυτουργούς σε εγκλήματα. Έχει ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά στην ψυχολογία αυτών των γυναικών.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, το ίδιο και τα άτομα που συμμετέχουν σε ένα έγκλημα, οι σχέσεις τους και η ψυχολογία τους. Ωστόσο, όταν μια γυναίκα καταφέρνει να πείσει έναν άνδρα που είναι ερωτευμένος μαζί της να διαπράξει έγκλημα είναι οπωσδήποτε ένα άτομο χειριστικό. Εκμεταλλεύεται τα συναισθήματα του συντρόφου της, αλλά και την σεξουαλική έλξη και καταφέρνει άλλοτε με έμμεσους και ύπουλους κι άλλοτε με άμεσους και εκβιαστικούς τρόπους να πετύχει αυτό που θέλει.

Μια τέτοια γυναίκα βέβαια μόνο ερωτευμένη δεν θα μπορούσε να είναι. Όταν αγαπάει κανείς τον άνθρωπο που έχει δίπλα του, δεν παίζει έτσι με τα συναισθήματά του και φυσικά δεν τον ωθεί σε μια τέτοια πράξη. Αντίθετα, πρόκειται για μια γυναίκα εγωκεντρική και «νάρκισσο» που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η ικανοποίηση των δικών της αναγκών και επιθυμιών. Δεν λογαριάζει τα συναισθήματα των άλλων, ίσως και να μην μπορεί να τα συναισθανθεί, αλλά ούτε και την ενδιαφέρει τι συνέπειες θα έχουν οι χειρισμοί της.

Για να σχεδιάζει όμως κανείς μια δολοφονία αρκετό καιρό και να ψάχνει συστηματικά για συνεργό, τότε είναι φανερό πως υπάρχει είτε συσσωρευμένος θυμός είτε/και ψυχοπαθολογία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει την ευθύνη για την πράξη του. Η ψυχοπαθολογία μπορεί να αφορά τρεις βασικές διαταραχές της προσωπικότητας που εμφανίζονται συχνά σε εγκληματίες, χωρίς να εξαντλείται σ’ αυτές. Μπορεί να υπάρχει και συνδυασμός δύο διαταραχών ή επιμέρους στοιχείων τους.

Χρησιμοποιούμε τον όρο «διαταραχές της προσωπικότητας» για να περιγράψουμε τον άκαμπτο και δυσπροσαρμοστικό τρόπο με τον οποίο ορισμένα άτομα σκέφτονται, αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και σχετίζονται με το περιβάλλον και τον εαυτό τους. Παρότι έχουν προβλήματα κοινωνικά, διαπροσωπικά και επαγγελματικά, οι ίδιοι δεν αντιλαμβάνονται τη συμπεριφορά τους ως μη κατάλληλη.

Η εγκληματική συμπεριφορά εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με αντικοινωνική διαταραχή τηςπροσωπικότητας. Τα κύρια και σχετικά χαρακτηριστικά των ατόμων αυτών είναι η αποτυχία δημιουργίας σχέσεων αγάπης, οι παρορμητικές πράξεις, η έλλειψη ενοχών και η αποτυχία μάθησης μέσα από τις εμπειρίες τους, αλλά και από την τιμωρία. Είναι άτομα εγωκεντρικά και αδιαφορούν για τα συναισθήματα των άλλων. Ένα τέτοιο άτομο διαπράττει εγκλήματα επειδή αρέσκεται στον πόνο που προκαλεί στους άλλους ή για τα υλικά κέρδη.

Η μεταιχμιακή διαταραχή της προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, παρορμητική συμπεριφορά που είναι επιβλαβής για το ίδιο το άτομο (π.χ. έντονη και ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, αλόγιστη σπατάλη χρημάτων), μεταβλητότητα στην εικόνα του εαυτού τους και στη διάθεση, έλλειψη ελέγχου των συναισθημάτων θυμού, επαναλαμβανόμενες αυτοκτονικές απειλές ή πράξεις, αβεβαιότητα σχετικά με την προσωπική τους ταυτότητα, χρόνιο αίσθημα κενότητας και παροδικές, σχετιζόμενες με στρες, παρανοϊκές ιδέες.

Η τρίτη διαταραχή προσωπικότητας που εμφανίζεται σε εγκληματίες είναι η ναρκισσιστική. Τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται από μία υπερβολική εντύπωση για την αξία τους  και ένα αίσθημα ανωτερότητας. Περιμένουν οι άλλοι να τους θαυμάζουν, ενώ σε ανταπόδοση επιδεικνύουν λίγα θερμά συναισθήματα. Όταν δεν επιβεβαιώνεται η μεγάλη ιδέα που έχουν για τον εαυτό τους εξοργίζονται ή πέφτουν σε κατάθλιψη. Εκμεταλλεύονται τους άλλους και ζητούν χάρες που δεν ανταποδίδουν.

Στην πολυσυζητημένη περίπτωση της παπαδιάς που κατηγορείται για ηθική αυτουργία στο έγκλημα του εραστή της, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το τιισχύει και τι όχι. Δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι έχει συμβεί και μένει στη δικαιοσύνη να αποφανθεί. Αν όμως πραγματικά επιβεβαιωθούν όσα της καταμαρτυρούν, μπορεί κανείς να βρει στα παραπάνω πολλά στοιχεία κατάλληλα για να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα της.

Leave a Reply