Ενυδάτωση: Σημαντική για την καλή λειτουργία του οργανισμού

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας

Το καλοκαίρι έφτασε και οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την ανάγκη για επαρκή ενυδάτωση (πρόσληψη υγρών). Οι απώλειες υγρών μέσω της εφίδρωσης επιβάλλουν την άμεση αναπλήρωσή τους.

Η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε υγρά είναι αναγκαία όλο το χρονικό διάστημα, αν αναλογιστούμε ότι το 50%-60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό.

Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική, μια και το νερό έχει πρωτεύοντα ρόλο στις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού:

• Τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, οξυγόνου, ορμονών, ενζύμων και γλυκόζης στα κύτταρα.

• Την αποβολή τοξινών και άχρηστων ουσιών από το σώμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι χωρίς νερό δεν αντέχουμε παραπάνω από τρεις μέρες. Το σώμα μας χρειάζεται δύο λίτρα υγρών την ημέρα. 

Αυτή είναι η ποσότητα του νερού που χάνουμε καθημερινά μέσω των άδηλων απωλειών (δέρμα και πνεύμονες), μέσω του ιδρώτα, των ούρων και των κοπράνων.

Τι προβλήματα θα έχω αν δεν προσλαμβάνω επαρκή υγρά;

Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών έχει παρενέργειες. Μειώνεται ο όγκος του πλάσματος του αίματος, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή τροφοδότηση του σώματος με αίμα και οξυγόνο.

Χωρίς νερό, ο εγκέφαλος, οι μύες και τα άλλα όργανα του σώματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.

Τα συμπτώματα είναι κόπωση, δυσκοιλιότητα, κυκλοφορικά προβλήματα, μυϊκές κράμπες και θερμοπληξία, διαταραχή συγκέντρωσης και μνήμης.

Γιατί το καλοκαίρι είναι απαραίτητη η ενυδάτωση;

Το καλοκαίρι είναι αυξημένες οι απώλειες υγρών μέσω της εφίδρωσης. Συγκεκριμένα, μία απώλεια υγρών ίση με 2% επί του σωματικού μας βάρους αρκεί για να αρχίσουν να μειώνονται η απόδοση και η αντοχή μας.

Η ενυδάτωση επιτυγχάνεται μόνο με την κατανάλωση νερού;

Η απάντηση δεν βρίσκεται μόνο στην κατανάλωση νερού, αλλά και σε τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (π.χ., καρπούζι, πεπόνι, καρότα, μαρούλι, ντομάτα, μπρόκολο, μήλα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, γιαούρτι, γάλα, χυμοί).

Ωστόσο το νερό δεν αποτελεί το μόνο υγρό για την ενυδάτωση του οργανισμού. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, τα ροφήματα με καφεΐνη συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά το ίδιο με τα μη καφεϊνούχα ροφήματα.

Μια εναλλακτική πρόταση είναι τα παγωμένα ροφήματα (π.χ. τσάι), τα οποία αποτελούν τους καλοκαιρινούς μήνες έναν απολαυστικό και γευστικό τρόπο για να ενυδατωθούμε, χωρίς να επιβαρυνόμαστε με θερμίδες και ζάχαρη.

Συγκεκριμένα, η καθημερινή κατανάλωση 3-4 ποτηριών τσαγιού καλύπτει το 1/3 των αναγκών του οργανισμού σε υγρά.

Ενυδατωθείτε και αδυνατίστε με αντιοξειδωτικά!

Όταν το ρόφημα το οποίο επιλέγουμε για να ενυδατωθούμε είναι πλούσιο και σε αντιοξειδωτικές ουσίες, το όφελος για τον οργανισμό μας είναι διπλό.

Η υψηλή περιεκτικότητα του πράσινου τσαγιού σε αντιοξειδωτικά -κατεχίνες- βοηθάει τόσο στην αποβολή τοξινών από το σώμα όσο και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με έρευνες, οι κατεχίνες ενισχύουν το μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καθημερινές καύσεις του οργανισμού.

Μελέτες που περιλάμβαναν χορήγηση αφεψήματος πράσινου τσαγιού έδειξαν πως θα μπορούσε να αυξήσει κατά 3%-4% την ενέργεια που καταναλώνουμε καθημερινά. Καθιστά δηλαδή, τον ανθρώπινο μεταβολισμό ικανό να «καίει» επιπλέον 67 θερμίδες περίπου τη μέρα.

Πράσινο δροσερό χτύπημα στην… κοιλίτσα!

Η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού (3-4 ποτήρια καθημερινά) συνδέεται με τη μείωση του σωματικού βάρους. Αλλά και με τη μείωση του κοιλιακού λίπους, παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Obesity», οι άνδρες που έπιναν 6 φλιτζάνια πράσινο τσάι για χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων είχαν 2,5% απώλεια σωματικού βάρους.

Οι γυναίκες έχασαν 3 cm από την περιφέρεια της μέσης, χωρίς αλλαγή των άλλων συνηθειών τους.

Leave a Reply