Η αγορά εργασίας στη χώρα μας: Από το πανεπιστήμιο στο γραφείο
Η αγορά εργασίας στη χώρα μας: Από το πανεπιστήμιο στο γραφείο
Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνέχεια για την ανεργία και σε τι ποσοστό αυτή κυμαίνεται στη χώρα μας.
Ειδικά για τις παραγωγικές, νεαρές ηλικίες 22-30 που μόλις έχουν τελειώσει το πανεπιστήμιο και ενδεχομένως κάποιο μεταπτυχιακό τίτλο, η απορρόφηση στην αγορά εργασίας είναι πολύ μικρή.
Αυτό συμβαίνει για 2 λόγους: Αφενός οι εταιρείες ψάχνουν νέα άτομα, με πτυχία και εργασιακή εμπειρία – πράγμα σπάνιο γι’αυτές τις ηλικίες – και αφετέρου τα νεαρά άτομα σπάνια ξεκινάνε να δουλεύουν σε μια εταιρεία για τον κατώτατο μισθό, που συνήθως τους προσφέρουν.
Έτσι, βλέπουμε δείκτες ανεργίας στο 25 και 30% σε αυτές τις παραγωγικές ηλικίες, ειδικά να εξαιρέσουμε την εποχιακή εργασία στην οποία τελικά αρκετοί καταλήγουν, σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης.
Η απορρόφηση από τα πανεπιστήμια
Τα πανεπιστήμια και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, προσπαθούν μέσα από τα γραφεία διασύνδεσης που έχουν, να ενώσουν τις επιχειρήσεις με τους απόφοιτους ή επί πτυχίω σπουδαστές, είτε μέσω κανονικής έμμισθης εργασίας είτε μέσω πρακτικής άσκησης για να κερδίσουν εμπειρίες.
Υπάρχουν αρκετές αγγελίες από εταιρείες που ψάχνουν πτυχιούχους φοιτητές, από κάποιο συγκεκριμένο τμήμα, όμως όπως μαθαίνουμε το ενδιαφέρον των φοιτητών ή απόφοιτων είναι ιδιαίτερα μικρό.
Πιο πάνω εξηγήσαμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό συνήθως.
Δυστυχώς ένας νέος θα προτιμήσει να δουλέψει στην καφετέρια ή στην κλάδο της εστίασης και του τουρισμού εποχιακά παρά να ξεκινήσει μια καριέρα σε κάποια εταιρεία του κλάδου του.
Από την άλλη οι εταιρείες προσπαθούν να βρουν το ιδανικό προσωπικό για να μεγεθύνουν τις επιχειρήσεις και να αντέξουν τον συνεχή αγώνα τους.
Που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά εργασίας εντοπίζεται στα επαγγέλματα που απαιτούν, πέρα από το πτυχίο, και κάποια εξτρά πιστοποίηση ή εκμάθηση.
Τέτοια πιστοποίηση πρέπει να κατέχει όποιος θέλει να ασχοληθεί με την ασφάλεια αυτοκινήτου ή τις ασφάλειες γενικότερα.
Έτσι, απόφοιτοι χρηματοοικονομικών σχολών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη διανομή ασφαλιστικών και επενδυτικών προϊόντων, θα πρέπει πρώτα να περάσουν από την πιστοποίηση της τράπεζας της Ελλάδας.
Αυτό δημιουργεί ένα κενό στο χώρο εργασίας, καθώς αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες και πράκτορες είναι σε μια μόνιμη αναζήτηση για το κατάλληλο προσωπικό.
Προσωπικό που είτε το προσλαμβάνουν χωρίς την πιστοποίηση και το εκπαιδεύουν ώστε να μπορέσει να περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις και να συμμετέχει στην πώληση ασφαλιστικών προϊόντων, είτε – σε πιο σπάνια περίπτωση – βρίσκουν έτοιμο προσωπικό με πιστοποίηση και εμπειρία.
Όπως βλέπουμε σε αρκετές αγγελίες εργασίας για ασφαλιστές, οι εταιρείες προσφέρουν αρκετές παροχές στους υποψήφιους εργαζομένους, αλλά αυτοί δυστυχώς δεν βρίσκονται!
Τι πρέπει να γίνει στο μέλλον για να αλλάξει η κατάσταση στο εργασιακό περιβάλλον
Αφενός οι εργοδότες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα κριτήρια που θέτουν – για παράδειγμα είναι πολύ δύσκολο να βρουν νεαρό εργαζόμενο στην ηλικιακή ομάδα 22-28 με πτυχίο και εργασιακή εμπειρία.
Ειδικά λόγω της κρίσης των τελευταίων ετών, αρκετοί φοιτητές ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στα 5-6 και 8 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα δούλευαν για να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους σε καταστήματα εστίασης ή οτιδήποτε διαφορετικό από το αντικείμενό τους.
Από την μια λοιπόν θα πρέπει να μειώσουν τις απαιτήσεις και τα κριτήρια που ψάχνουν οι εργοδότες και από την άλλη θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αρχίσουν την εργασία πάνω στο αντικείμενό τους ακόμα κι αν οι πρώτοι μισθοί θα είναι πάνω στον ελάχιστο βασικό μισθό, όπως αυτός έχει καθοριστεί.
Αποκτώντας εργασιακή εμπειρία, οι απολαβές τους θα αυξηθούν σίγουρα.