Οι καλύτερες τοπικές θεραπείες για τους μύκητες των νυχιών

μυκητες στα ποδια

Οι καλύτερες τοπικές θεραπείες για τους μύκητες των νυχιών

Η ονυχομυκητίαση ή ο μύκητας των νυχιών είναι ένα πρόβλημα που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η ονυχομυκητίαση σας μπορεί να είναι ήπια και να μην έχει εξαπλωθεί και να αποτελεί απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα.

Για μερικούς όμως, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη δομή των νυχιών που συνοδεύονται από έντονο πόνο και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη.

Η ονυχομυκητίαση όπως όλοι γνωρίζουν είναι δύσκολο να θεραπευτεί, κυρίως επειδή ο μύκητας βρίσκετε σε ολόκληρο το νύχι και τη μήτρα του.

Επιπλέον, η δομή του ίδιου του νυχιού δεν βοηθά τις τοπικές θεραπείες να εισχωρήσουν κάτω από την επιφάνεια του και να εξουδετερώσουν τον μύκητα.

Ενώ τα από του στόματος αντιμυκητιασικά μπορούν συχνά να εξαλείψουν τον μύκητα, δεν είναι κατάλληλα για όλους, είτε λόγω κόστους, παρενεργειών ή προσωπικής αποστροφής στα χάπια.

Για το λόγο αυτό υπάρχουν ορισμένες τοπικές θεραπείες που μπορεί να σας βοηθήσουν.

 

Διάγνωση του μύκητα των νυχιών

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε μύκητες στα νύχια των ποδιών σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αγοράσετε ένα αντιμυκητιασικό σπρέι και να αρχίζετε να ψεκάζετε με αυτό τα νύχια των ποδιών σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.

Εάν η λοίμωξη του μύκητα φαίνεται προχωρημένη τότε είναι απαραίτητο να κλείσετε ραντεβού με έναν ποδίατρο, που είναι ο μοναδικός που μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση και να προσδιορίσει την πιο κατάλληλη θεραπεία.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους συνήθως αποτυγχάνουν οι θεραπείες των νυχιών είναι ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν μόνοι τους μια διάγνωση.

Το αποτέλεσμα είναι να μπερδεύουν τη βακτηριακή λοίμωξη ως μυκητιασική.

Αν συνεργαστείτε με έναν ποδολόγο από την αρχή, θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει ακόμα και το είδος του μύκητα που έχει προσβάλει τα νύχια σας.

 

Αντιμυκητιασικά συνταγογραφούμενα φάρμακα

Ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα τοπικά αντιμυκητιασικά φάρμακα είναι ένα βερνίκι νυχιών με το οποίο πρέπει να περνάτε καθημερινά τα νύχια σας ακόμα και για διάστημα μηνών.

Αυτό το βερνίκι συνιστάται για ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις ονυχομυκητίασης στις οποίες η λοίμωξη δεν έχει ακόμη εξαπλωθεί στη μήτρα του νυχιού.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτό το βερνίκι είναι αποτελεσματικό μόνο για ορισμένους τύπους μυκήτων.

Στην πραγματικότητα, έρευνες έδειξαν ότι λιγότερο από το 12% των ασθενών που ακολούθησαν θεραπεία μόνο με το βερνίκι είχαν ολική ή έστω μερική κάθαρση από τους μύκητες των ποδιών.

Για το λόγο αυτό οι περισσότεροι γιατροί επιλέγουν συνδυαστικές θεραπείες με βερνίκια, αλοιφές, σκόνη και υγρά για ποδόλουτρο.

Πολλές φορές όλες αυτές οι διαδικασίες ανεβάζουν το κόστος της θεραπείας και κουράζουν τον ασθενή, που τείνει να παρατήσει τη διαδικασία αμέσως μόλις δει κάποια αποτελέσματα ή και νωρίτερα.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο τοπικό αντιμυκητιασικό φάρμακο έχει κυκλοφορήσει πολύ πρόσφατα. Εφαρμόζεται μία φορά ημερησίως για 48 εβδομάδες και είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στην εκκαθάριση των μυκητιασικών λοιμώξεων.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το φάρμακο στοιχίζει πολύ περισσότερο καθώς η τιμή του αγγίζει τα 500$, έναντι των 20$ που κάνει το βερνίκι.

Τα παιδιά τείνουν να είναι πιο δεκτικά στις τοπικές θεραπείες των μυκήτων των νυχιών. Ο λόγο είναι μάλλον ότι τα νύχια τους είναι πιο λεπτά αλλά και πιο πορώδη από των ενηλίκων.

 

Χειρουργικός καθαρισμός των νυχιών

Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κάποια τοπική θεραπεία τότε μια καλή τακτική είναι  να καθαρίζετε το νύχι μηνιαίως -αφαίρεση του επηρεασμένου ιστού των νυχιών.

Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει το φάρμακο να διεισδύσει καλύτερα κάτω από την επιφάνεια του νυχιού και πρέπει να γίνετε αποκλειστικά από ποδίατρο.

Ο ποδίατρος μπορεί επίσης να σας προτείνει μια κρέμα ουρίας η οποία λεπταίνει την επιφάνεια του νυχιού και καθαρίζει τα υπολείμματα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η τακτική -ο καθαρισμός των νυχιών και η κρέμα ουρίας σε συνδυασμό με καθημερινή χρήση ενός αντιμυκητιασικού σπρέι- είναι ίσως η καλύτερη μορφή θεραπείας και μπορεί  να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα της ονυχομυκητίασης μετά από μία έως δύο εβδομάδες.

Ενώ θα υποβάλλεστε σε θεραπεία καλό είναι να κρατάτε το νύχι σας καλυμμένο με έναν αδιάβροχο επίδεσμο.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν δυσάρεστη και περίπλοκή όλη αυτή τη διαδικασία όμως είναι ο καλύτερος τρόπος για να διεισδύσει η ουρία κάτω από το νύχι.

 

Κοινές θεραπείες για τους μύκητες των νυχιών

Υπάρχουν πολλά τοπικά αντιμυκητιασικά φάρμακα στα ράφια των φαρμακείων, τα περισσότερα από τα οποία υπόσχονται περισσότερα από αυτά που προσφέρουν.

Εάν έχετε πολύ παχιά νύχια ή μια εκτεταμένη μυκητιασική λοίμωξη (όπως αλλαγές στο χρώμα και την υφή του νυχιού), είναι μάλλον απίθανο να δείτε κάποιο αποτέλεσμα ανεξάρτητα του χρονικού διαστήματος που θα τα χρησιμοποιείτε.

Εάν έχετε ήπια ονυχομυκητίαση που περιορίζεται στις άκρες του νυχιού, αυτά τα προϊόντα ίσως μπορέσουν να σας παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Είναι σημαντικό όμως να μη σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το αντιμυκητιασικό σας σπρέι αλλά και να κάνετε τακτικά απολέπιση.

 

Σπιτικές θεραπείες για τους μύκητες των νυχιών

Υπάρχουν διάφορες ευρέως διαδεδομένες σπιτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των μυκήτων των νυχιών.

Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση αιθέριων ελαίων ρίγανης και τεϊόδεντρου, ενώ κάποιοι είναι θερμοί υποστηρικτές και του λαδιού καρύδας.

Το γνωστό Vicks VapoRub χρησιμοποιείτε επίσης πολύ συχνά, όπως και η χλωρίνη για τους μύκητες των νυχιών αλλά και το ξύδι.

Κάθε ένα από αυτά τα προϊόντα έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες και μια λιπαρή υφή που διευκολύνει την απορρόφηση κάθε ουσίας.

Ενώ οι κλινικές ενδείξεις παραμένουν ασαφής, μια μικρή μελέτη που διερευνά τη χρήση ελαίου τεϊόδεντρου (100% Melaleuca alternifolia) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν εξίσου αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του μύκητα των νυχιών με μια αντιμυκητιασική αλοιφή κλοτριμαζόλης 1%.

Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτίωση, αν και τα ποσοστά επανεμφάνισης των μυκήτων ήταν υψηλά.

Το έλαιο καρύδας περιέχει καπρυλικό οξύ και καπρικό οξύ, που αποτελούν ισχυρούς αντιμικροβιακούς παράγοντες. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να εξαλείψουν εντελώς τους μύκητες των νυχιών.

 

Vicks VapoRub για τους μύκητες των νυχιών

Από την άλλη πλευρά, μια μικρή μελέτη έγινε και για το Vicks VapoRub και έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Μετά από 48 εβδομάδες, δέκα από τους 18 συμμετέχοντες πέτυχαν μερική κάθαρση των συμπτωμάτων των μυκήτων που είχαν στα νύχια τους ενώ πέντε πέτυχαν πλήρη κάθαρση.

 

Πηγή: https://www.verywellhealth.com/topical-treatments-toenail-fungus-prescription-otc-1337799

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *