Όλα όσα πρέπει να ξέρει κάθε άνδρας για την προστατίτιδα

xronia-prostatitida

Όλα όσα πρέπει να ξέρει κάθε άνδρας για την προστατίτιδα – φλεγμονή του προστάτη

Με λίγα λόγια η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονή του αδένα του προστάτη. Στην καλύτερη περίπτωση τα συμπτώματα θα σας κάνουν να νιώθετε άβολα. Κάποιες φορές είναι αρκετά οδυνηρά και ίσως να αποδειχθούν επικίνδυνα.

Κάποια από τα συμπτώματα της προστατίτιδας μπορεί να είναι:

 • ο πόνος και το πρήξιμο στην περιοχή του προστάτη
 • πυρετός και ρίγη
 • πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης
 • επώδυνη ούρηση
 • αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
 • συχνοουρία
 • κόπωση και γενικότερη αδυναμία στο σώμα
 • ανάγκη ούρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • πόνος κατά την εκσπερμάτιση

Η προστατίτιδα μπορεί να επηρεάσει  σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ποιότητα ζωής κάθε άνδρα και να του δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα.

Απλές δραστηριότητες που κάνετε κάθε ημέρα μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα δύσκολες. Αιτία φυσικά είναι ο πόνος που προκαλείται ιδιαίτερα αν κάθεστε με συγκεκριμένο τρόπο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Κάποιες από τις δραστηριότητες που μπορεί να σας δυσκολέψουν είναι:

 • Η έντονη μορφή άσκησης και τα αθλήματα
 • Να κάθεστε για πολύ ώρα σε ένα γραφείο ή σε οποιοδήποτε κάθισμα
 • Η ορθοστασία
 • Το σεξ
 • Η οδήγηση

Οι στατιστικές είναι ανησυχητικές. Εκτιμάται ότι πάνω από το 50% των ανδρών θα υποφέρουν κάποια στιγμή στη ζωή τους από προστατίτιδα. Το χειρότερο είναι ότι η προστατίτιδα δεν έχει κάποιο όριο ηλικίας. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε άνδρα με πολύ οδυνηρές συνέπειες.

Σύμφωνα με έρευνες, το 25% των ανδρών που επισκέπτονται το γραφείο κάποιου γιατρού πάσχουν από κάποιο πρόβλημα των γεννητικών οργάνων και των ούρων. Όλα αυτά φυσικά οφείλονται στην προστατίτιδα.

Η προστατίτιδα μπορεί να προσβάλει άνδρες που βρίσκονται στην πιο ακμαία ηλικία τους ενώ έχει διαπιστωθεί ότι είναι η πιο κοινή ασθένεια μεταξύ μεσηλίκων ανδρών.

Κάτι ακόμα πιο δυσάρεστο είναι ότι η σύγχρονη ιατρική δεν γνωρίζει ακόμα τα πάντα γύρω από την προστατίτιδα. Αν και είναι η πιο διαδεδομένη ασθένεια του προστάτη είναι επίσης η λιγότερο κατανοητή αλλά και ερευνημένη. Ως εκ τούτου πολλές φορές γίνεται μια εσφαλμένη διάγνωση.

Οι γιατροί πολλές φορές δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα της προστατίτιδας και τα μπερδεύουν με την καλοήθη υπερτροφία/υπερπλασία του προστάτη.

Μια μελέτη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι ουρολόγοι που εξετάζουν ασθενείς με τα ίδια συμπτώματα θα διαγνώσουν προστατίτιδα σε όσους βρίσκονται κάτω από την ηλικία των 50 ετών και υπερπλασία του προστάτη σε όσους είναι πάνω από 50 χρονών.

Υπάρχουν 4 τύποι προστατίτιδας εκ των οποίων ο πιο συνηθισμένος είναι και ο πιο αινιγματικός.

Η προστατίτιδα μπορεί να είναι είτε οξεία είτε χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να έχει μια σχετικά μικρή διάρκεια ή να είναι ένα συνεχές πρόβλημα που γίνετε ολοένα και χειρότερο. Επίσης είναι πολύ πιθανό τα συμπτώματα να είναι ηπία αρχικά, έπειτα να εξαφανίζονται και να επιστρέφουν πιο έντονα λίγο καιρό πιο μετά.

Η οξεία προστατίτιδα είναι πολύ πιθανό να είναι διαλείπουσα. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στην οξεία προστατίτιδα είναι  πυρετός, δυσφορία και πόνος στην ουροδόχο κύστη, συχνοουρία αλλά και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.

Επίσης πολύ επικίνδυνο σύμπτωμα που δεν πρέπει να παραβλέψετε για κανένα λόγο είναι η εμφάνιση αίματος ή πύον στα ούρα. Η οξεία προστατίτιδα μπορεί σε πολύ βαριές μορφές να οδηγήσει σε στειρότητα.

Η χρόνια προστατίτιδα ή χρόνιος πυελικός πόνος συνήθως αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας περιλαμβάνουν την συχνοουρία, αίμα στα ούρα, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, δυσφορία στην περιοχή του προστάτη και το κάτω μέρος της πλάτης. Ακόμα μπορεί να έχετε οδυνηρή εκσπερμάτιση ή και ανικανότητα εκσπερμάτισης.

Η μη βακτηριακή προστατίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου αλλά επειδή είναι και η λιγότερο κατανοητή είναι πιο δύσκολη για να θεραπευτεί.

Η μη βακτηριακή προστατίτιδα είναι πολύ συχνά μια χρόνια, οδυνηρή κατάσταση που μπορεί να παρουσιαστεί σε άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας. Τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν και να επιστρέψουν εξίσου ξαφνικά.

Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις βακτηρίων, το σπέρμα και άλλα υγρά που παράγει ο προστάτης περιέχουν κύτταρα που παράγει το σώμα για να καταπολεμήσει την λοίμωξη.

Η θεραπεία της προστατίτιδας

Οι γιατροί συχνά αντιμετωπίζουν τη μη βακτηριακή προστατίτιδα με αντιβιοτικά φάρμακα που χαλαρώνουν τους μύες του προστάτη όμως πολλές φορές έχουν αποδειχθεί μη αποτελεσματικές.

Στην πραγματικότητα είναι πολύ πιθανό τα αντιβιοτικά να μη λειτουργήσουν καθόλου και να έχουν πολύ δυσάρεστες παρενέργειες.

Πολλοί άνδρες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε βότανα. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ορισμένα βότανα βοηθούν στην καταπολέμηση των προβλημάτων του προστάτη συμπεριλαμβανομένης και της προστατίτιδας.

Σε αυτά το βότανα περιλαμβάνεται και το εκχύλισμα ρίζας τσουκνίδας. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βότανα που περιέχουν αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδης ιδιότητες όπως η εχινάκεια και το σκόρδο.

Αυτά τα βότανα πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και την καταπολέμηση της μόλυνσης. Επιπλέον η εχινάκεια και το τζινσεγκ ενισχύουν με τον καλύτερο τρόπο το ανοσοποιητικό σας σύστημα, βοηθώντας το σώμα σας να χτίσει την άμυνα του με φυσικό τρόπο.

Για να μπορέσετε να ελαττώσετε τα επώδυνα συμπτώματα της προστατίτιδας μπορείτε να κάνετε ζεστά -αλλά όχι καυτά μπάνια- για να ελαφρύνετε τον πόνο και να μειώσετε το στρες. Επίσης κρατήστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο όσο περισσότερο μπορείτε.

Leave a Reply