ΥΓΕΙΑ: Πως να θωρακιστείτε απέναντι στο χειμώνα

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ

Τα νεότερα δεδομένα

Ασυνήθιστες βλάβες στους πνεύμονες προκαλεί ο ιός H1N1.

Σε πονοκέφαλο έχουν εξελιχθεί για τους ειδικούς τα ανησυχητικά ευρήματα που έρχονται διαρκώς στο φως για την επικινδυνότητα του ιού Α (Η1Ν1) της νέας γρίπης.

Όπως φανερώνουν δύο μελέτες που μας έρχονται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού και δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «American Journal of Roentgenology», ο ιός της νέας γρίπης δρα πιο βαθιά στους πνεύμονες σε σχέση με τους ιούς της εποχικής γρίπης.

Παράλληλα, προκαλεί θρόμβους αίματος ή άλλες ασυνήθιστες πνευμονικές βλάβες, οι οποίες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Η έγκαιρη διάγνωση της γρίπης

Και τα ανησυχητικά νέα δεν σταματούν εδώ. Επειδή η έγκαιρη διάγνωση της νέας γρίπης στους βαριά ασθενείς μπορεί να είναι δύσκολη, ο δρ. Ντάνιελ Μολούρα, από το Κλινικό Κέντρο του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στο Μέριλαντ -εκεί όπου διεξήχθη η πρώτη μελέτη- κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, συνιστώντας στους γιατρούς να είναι σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ακτινογραφίες και οι αξονικές τομογραφίες των ασθενών με βαριά μορφή της νόσου πρέπει να ελέγχονται για ύποπτα ευρήματα στους πνεύμονες, όπως μια ασυνήθιστη θολερότητα, και να τους δίδεται εγκαίρως ειδική αντιική θεραπεία, ενώ θα πρέπει να προετοιμάζεται και το ενδεχόμενο παροχής εντατικής φροντίδας, αν χρειαστεί.

Την επικινδυνότητα του ιού της νέας γρίπης για εκείνους που ασθενούν βαριά από τη νόσο επιβεβαιώνει και η δεύτερη μελέτη, που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Όπως δείχνουν τα ευρήματα, οι βαριά πάσχοντες από τη νέα γρίπη διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο πνευμονικής εμβολής, η οποία φράσσει τις αρτηρίες στους πνεύμονες. Σωτήρια γι’ αυτούς τους ασθενείς είναι η πραγματοποίηση αξονικής τομογραφίας με χρήση σκιαγραφικού.

Καρδιοπαθείς και παχύσαρκοι στο στόχαστρο

Παράλληλα, σε σοβαρότατη απειλή για την υγεία εξελίσσεται η νέα γρίπη και για τους καρδιοπαθείς, καθώς σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες συμβάλλει στην αυξημένη εμφάνιση εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.

Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα, που συγκεντρώθηκαν από πληθώρα μελετών κατά την διάρκεια της εποχής έξαρσης της γρίπης, μπορεί να σημειωθεί έως και 50% αύξηση στους θανάτους που οφείλονται σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Μαζί με τους καρδιοπαθείς, σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών της νέας γρίπης ανήκουν και οι παχύσαρκοι, εξαιτίας της επιβαρυμένης λειτουργίας του αναπνευστικού τους συστήματος από τα περιττά κιλά.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η καλή αναπνευστική λειτουργία αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση των μηχανισμών του ανοσοποιητικού συστήματος και με δεδομένο ότι ο ιός της νέας γρίπης προσβάλλει κυρίως το κάτω μέρος του αναπνευστικού -δηλαδή τους πνεύμονες- οι παχύσαρκοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρές επιπλοκές από τη νόσο, όπως βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η ελληνική οπτική

Εκ μέρους πάντως της εγχώριας επιστημονικής κοινότητας, καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Αντώνης Καττάμης, καθηγητής παιδιατρικής στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, που επισημαίνει στη «C.P.»: 

«Μια ειδοποιός διαφορά της νέας γρίπης σε σχέση με την εποχική γρίπη είναι ότι η πρώτη εμφανίζεται να πλήττει ακόμα και άτομα χωρίς επιβαρυμένο οργανισμό από άλλα υποκείμενα νοσήματα, τα οποία είναι ταυτόχρονα και σχετικά νεαρά σε ηλικία (από 25 έως 40 ετών).

Γενικά, πάντως, η μέχρι στιγμής εξέλιξη των πραγμάτων φανερώνει ότι, πλην κάποιων εξαιρέσεων, η νέα γρίπη έχει ήπια διαδρομή. Συνεπώς δεν φαίνεται να συντρέχουν λόγοι ιδιαίτερης ανησυχίας».

Εξαιρέσεις από την «ήπια διαδρομή» έχουν παρουσιαστεί και στη χώρα μας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον άτυχο 64χρονο Ολλανδό τουρίστα που μολύνθηκε από τον ιό της νέας γρίπης και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε παρ’ ότι δεν υπέφερε από κάποιο άλλο υποκείμενο νόσημα.

ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Ωστόσο, σε αντίθεση με την σποραδικότητα των σοβαρών κρουσμάτων, που δεν είναι τόσα εντός των συνόρων ώστε να γεννούν μεγάλη ανησυχία, θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά τον επικείμενο εμβολιασμό με το πανδημικό εμβόλιο. 

«Η αντιμετώπιση της νέας γρίπης εδώ παραμένει συντηρητική σε σχέση με την επιθετική αντιμετώπιση άλλων χωρών» τονίζει ο δρ. Καττάμης, που ακολούθως εξηγεί: 

«Αν θέλεις να περιορίσεις τη νόσο επιλέγεις να εμβολιάσεις πρώτα τα παιδιά, που αποτελούν τον κύριο φορέα διασποράς της.

Αν πάλι θέλεις να προστατεύσεις άτομα από τις επιπλοκές της νόσου, τότε κινείσαι διαφορετικά και εμβολιάζεις τις ειδικές ή ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, που είναι υψηλού κινδύνου για επιπλοκές.

Σε αυτή τη περίπτωση όμως δεν κλείνεις με το παραμικρό τα σχολεία, κάτι που θα έκανες αν ήθελες να σταματήσεις τη διασπορά της νέας γρίπης».

Η κίνηση του κλεισίματος των σχολείων αποδεικνύεται λοιπόν κατά τον ειδικό «δώρον άδωρον» όταν δεν εμβολιάζονται τα παιδιά με το πανδημικό εμβόλιο.

Με βάση τις πιο πρόσφατες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, τα παιδιά θα συμπεριληφθούν στη δεύτερη φάση του εμβολιασμού, η οποία δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το Δεκέμβριο.

Τότε περίπου αναμένεται και η έξαρση της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, που ωστόσο δεν έχει σταθερή εποχή, καθώς επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες.

Ο εμβολιασμός

Για την πρώτη φάση του εμβολιασμού, πάντως, που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου, η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει, με την παραλαβή συνολικά 404.000 εμβολίων. 

«Θα ξεκινήσουμε με μια δόση, που όπως φαίνεται από τα δεδομένα άλλων χωρών είναι αρκετή, και θα δούμε στην πορεία» δηλώνει ο κ. Καττάμης.

Ωστόσο και η διαδικασία του εμβολιασμού δεν στερείται πονοκεφάλων και σκοπέλων. Ένας εξ αυτών είναι οι φόβοι για παρενέργειες σε ομάδες με υψηλή προτεραιότητα για τον επικείμενο εμβολιασμό, όπως είναι οι έγκυες 2ου και 3ου τριμήνου.

Όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, στην εγκυμοσύνη οι παρενέργειες από εμβόλια είναι πάντοτε πιο έντονες και έχει φανεί ότι αυτές συνοδεύουν κυρίως τα πανδημικά εμβόλια που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά, τα οποία περιέχουν ανοσο-ενισχυτικό στη σύνθεσή τους.

Τα ανοσο-ενισχυτικά είναι ουσίες που μεγιστοποιούν την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού στο εμβόλιο και παραδοσιακά υπάρχουν στις συνθέσεις των ευρωπαϊκών εμβολίων, ενώ απουσιάζουν από τα εμβόλια που προορίζονται για τους Αμερικανούς.

Leave a Reply