Πρέσπες: Ατέλειωτος φυσικός πλούτος

Πρέσπες: Ατέλειωτος φυσικός πλούτος

Σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της Μακεδονίας βρίσκονται οι Πρέσπες, οι οποίες αποτελούν υδάτινα σύνορα μεταξύ Ελλάδας, Σκοπίων και Αλβανίας.

Αρχικά ήταν μια λίμνη, όμως σήμερα υπάρχει η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα, οι οποίες χωρίζονται από μια αμμώδη λωρίδα γης μήκους 4 χιλιομέτρων. Η Μεγάλη Πρέσπα είναι η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων με έκταση 288 τ.χλμ. κι έχει μέγιστο βάθος τα 50 μέτρα., ενώ η Μικρή Πρέσπα απλώνεται σε 44 τ. χλμ.

Για να φτάσει κανείς σ’ αυτό το μέρος ατελείωτου φυσικού πλούτου θα πρέπει να διανύσει 540 χλμ μέχρι τη Φλώρινα, αν έρχεται από Αθήνα, ή 165 χλμ αν έρχεται από Θεσσαλονίκη. Από τη Φλώρινα οι Πρέσπες απέχουν 45 χλμ, πρόκειται όμως για μια από τις ωραιότερες διαδρομές με θέα που κόβει την ανάσα.

Ο Εθνικός δρυμός των Πρεσπών

Λόγω της μοναδικής βιοποικιλότητας της περιοχής , οι Πρέσπες έχουν χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός από το 1973 και τα παραλιακά χωριά Αγ. Γερμανός και Ψαράδες, προστατευόμενοι οικισμοί.

Υπολογίζεται πως στις παραλίμνιες περιοχές και στις γύρω πλαγιές συνυπάρχουν αρμονικά πάνω από 1300 είδη φυτών, 15 είδη ψαριών, 11 είδη αμφίβιων, 40 είδη θηλαστικών και 260 είδη πτηνών με χαρακτηριστικότερο τον δαλματικό πελεκάνο που αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Δεν είναι παράξενο λοιπόν το ότι ο υγρότοπος των Πρεσπών προστατεύεται και από τη Συνθήκη Ραμσάρ.

Καταλύματα και ξενώνες μπορεί κανείς να βρει σ’ όλα τα παραλίμνια χωριά κυρίως όμως στον Άγιο Γερμανό και τους Ψαράδες. Στον Άγιο Γερμανό επίσης βρίσκεται το Κέντρο Πληροφορίας όπου κανείς μπορεί να προμηθευτεί χάρτες αν θέλει να περιηγηθεί περπατώντας στην περιοχή μόνος του ή ν’ ακολουθήσει την ξενάγηση από τους ‘’οδηγούς’’ της περιοχής.

Δραστηριότητες στις Πρέσπες

Επιπλέον, αυτοί που θα βρεθούν στο χωριό τέτοια εποχή, έχουν τη δυνατότητα να δουν πως παρασκευάζεται το παραδοσιακό τσίπουρο της περιοχής, επισκεπτόμενοι το αποστακτήριο.

Από τον οικισμό των Ψαράδων μπορεί κάποιος να νοικιάσει μια από τις παραδοσιακές ξύλινες βάρκες και να κάνει τη βόλτα του στα ήσυχα νερά της λίμνης. Όποιος το επιχειρήσει, θα εντυπωσιαστεί από τις ζωγραφισμένες στα βράχια χριστιανικές εικόνες που θα συναντήσει στο νότιο μέρος της λίμνης, καθώς στην περιοχή ζούσαν ασκητές από τον 14ο ως τον 18ο αιώνα.

Για τους λάτρεις της γαστρονομίας, εκτός φυσικά από τα ψάρια και τις πιπεριές Φλωρίνης, ιδιαίτερα φημίζονται και τα φασόλια της περιοχής μαγειρεμένα με πολύ μεράκι και πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Η εμπειρία της άμεσης επαφής μ’ ένα φυσικό περιβάλλον εξαιρετικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας γαληνεύει τον επισκέπτη και ξυπνά μνήμες μιας ζωής μακριά από πόλεις και γεμάτε άγχος δραστηριότητες.

ΠΗΓΗ :briefingnews.gr

Leave a Reply