Πως να είστε ο καλύτερος συνεπιβάτης σε μια πτήση

sinepivatis se aeroplano

Πως να είστε ο καλύτερος συνεπιβάτης σε μια πτήση

Όσοι συνηθίζουν να ταξιδεύουν με το αεροπλάνο σίγουρα έχουν βρεθεί κάποια στιγμή δίπλα σε έναν επιβάτη που είχε κάποιες ενοχλητικές συνήθειες.

Πολλές φορές επίσης, έχουν κυκλοφορήσει βίντεο στο διαδίκτυο που υποδεικνύουν άσχημες συμπεριφορές εν ώρα πτήσης από τους επιβάτες των αεροπλάνων.

Όλες αυτές είναι περιπτώσεις που οι περισσότεροι δεν θα θέλαμε να έρθουμε αντιμέτωποι.

Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ πιθανό στο επόμενο ταξίδι σας με το αεροπλάνο να υπάρχει κάποιος κοντά σας που θα κάνει κάτι που θα σας ενοχλεί ή δεν θα είναι γενικά αποδεκτό.

Η αλήθεια είναι ότι οι πτήσεις πλέον δεν είναι όσο γοητευτικές συνήθιζαν να είναι τα περασμένα χρόνια. Δυστυχώς όταν χάνεται η αίγλη από κάτι αυτομάτως εξαφανίζονται και οι καλοί τρόποι των ανθρώπων.

Δυστυχώς πλέον δεν υπάρχει καμία αίγλη και γοητεία, ιδιαίτερα στις low cost αεροπορικές, γι’  αυτό και πλέον έχουν μεγαλύτερη σημασία οι σταθεροί κανόνες εθιμοτυπίας.

Ας δούμε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να είστε ο καλύτερος επιβάτης του αεροπλάνου τόσο για τους υπόλοιπους συνταξιδιώτες σας όσο και για το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Ενδυμασία εν ώρα πτήσης

Για μακρινές και πολύωρες πτήσεις επιτρέπεται να φοράτε άνετα, αθλητικά ρούχα. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αν έχετε σκοπό να ντυθείτε πολύ πιο πρόχειρα, ότι τουλάχιστον δεν θα μυρίζετε άσχημα, δεν θα μιλάτε άσχημα και δεν θα συμπεριφέρεστε με κακούς και αγενής τρόπους.

Απαγορεύεται να μείνετε ξυπόλητοι μέσα στο αεροπλάνο, όπως απαγορεύονται και οι τρύπιες κάλτσες που μυρίζουν. Αν θέλετε να βγάλετε τα παπούτσια σας τότε πρέπει να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας ένα ζευγάρι κάλτσες για την πτήση.

Προσωπικό αεροπορικής εταιρείας

Αντιμετωπίστε το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών σαν να είναι οι οικοδεσπότες σας. Συμπεριφερθείτε σαν να σας έχουν καλέσει σε ένα περίεργο αλλά φαντασμαγορικό πάρτι πάνω από τα σύννεφα. Δείξτε τον ενθουσιασμό σας αλλά και την ευγνωμοσύνη σας και σίγουρα θα σας το ανταποδώσουν.

Να είστε φιλικοί

Χαμογελάστε και χαιρετήστε ευγενικά τους επιβάτες που κάθονται στην ίδια σειρά με εσάς καθώς κάθεστε στη θέση σας. Όλοι έχετε περάσει από μια σχετικά δύσκολη διαδικασία μέχρι να επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο και χρειάστηκε να περιμένετε σε ουρές για αρκετή ώρα.

Όμως μην ξεχνάτε ότι δεν πηγαίνετε στην φυλακή αλλά σε ταξίδι. Ας είστε φιλικοί με τους προσωρινούς σας γείτονες.

Εισβολή στον προσωπικό σας χώρο

Σε μια ουτοπική κοινωνία θα ζητούσαμε πολύ ευγενικά από τον επιβάτη που κάθεται πίσω μας, αν θα τον ενοχλούσε να κατεβάζαμε λίγο την θέση μας για να νιώσουμε πιο άνετα. Φυσικά σε αυτό το σενάριο ο συνεπιβάτης αμέσως θα μας απαντούσε «Φυσικά, κανένα πρόβλημα».

Δυστυχώς όμως ζούμε σε μια πιο ατομιστική εποχή και κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. Παρ’ όλα αυτά αν εσείς θέλετε να κατεβάσετε το κάθισμα μας ρωτήστε ευγενικά το άτομο που κάθετε πίσω σας.

Είναι δικαίωμα σας να κατεβάζετε το κάθισμα σας, ιδιαίτερα εφόσον υπάρχει σαν επιλογή. Μη δεχτείτε να σας πουν κάτι αντίθετο. Κατεβάστε το απαλά και αργά και ποτέ κατά τη διάρκεια τυχόν γευμάτων.

Αν τοποθετείτε τον αγκώνα σας στα διαχωριστικά ανάμεσα στις θέσεις σιγουρευτείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος για να κάνει το ίδιο και ο διπλανός σας. Ισχύει πάντα ο κανόνας «Μη κάνετε αυτό που δεν θα θέλατε να σας κάνουν».

Χρήση Gadgets

Δεν είναι ποτέ επιτρεπτό το να ενοχλείτε τους συνεπιβάτες σας με ήχους από τα gadget που χρησιμοποιείτε. Ακόμα και αν έχετε ρυθμίσει τον ήχο στο χαμηλό.

Απενεργοποιείστε εντελώς τον ήχο από το κινητό σας τηλέφωνο, το tablet και τον φορητό υπολογιστή σας. Η άλλη επιλογή είναι φυσικά να φορέσετε ακουστικά.

Για τους γονείς που ταξιδεύουν με τα παιδιά τους, αυτό ισχύει και για τα παιχνίδια. Ρυθμίστε τα στο αθόρυβο ή αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή τότε μην πάρετε μαζί σας παιχνίδια που κάνουν φασαρία.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ενοχλητικό και τον ήχο που κάνουν τα δάχτυλα πάνω στο πληκτρολόγιο. Αν συνηθίζεται να χρησιμοποιείτε τον φορητό υπολογιστή σας κατά τη διάρκεια των πτήσεων φροντίστε να είστε όσο περισσότερο αθόρυβοι γίνετε.

Προσωπική περιποίηση και υγιεινή

Κατά τη διάρκεια πολύωρων πτήσεων σίγουρα θα θέλετε να κάνετε πολλά που να αφορούν την προσωπική σας υγιεινή.

Περιορίστε την όποια τελετουργία ακολουθείτε πριν τον ύπνο σας σε ένα γρήγορο χτένισμα των μαλλιών σας και μια εφαρμογή ενυδατικής κρέμας στο πρόσωπο και τα χέρια σας.

Οτιδήποτε πέρα από αυτά τα δυο πρέπει να γίνετε αποκλειστικά πίσω από τις κλειστές πόρτες της τουαλέτας του αεροπλάνου.

Μην ξεχνάτε ότι δεν βρίσκετε σε κοιτώνα πανεπιστημίου και οι συνεπιβάτες σας δεν είναι οι συμφοιτητές σας αλλά ούτε και συγγενείς σας. Οφείλετε να δείχνετε τον απαραίτητο σεβασμό.

 

Leave a Reply