Συμπτώματα της προστατίτιδας

Συμπτώματα της προστατίτιδας

Τα προβλήματα στην ούρηση και ο πόνος σηματοδοτούν μια φλεγμονή στον αδένα του προστάτη

Οι μισοί άνδρες θα διαγνωστούν με προστατίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η φλεγμονή του αδένα του προστάτη είναι μια κοινή αιτία για την οποία οι άνδρες επισκέπτονται κάποιον γιατρό με προβλήματα στα γεννητικά όργανα και το ουροποιητικό σύστημα.

Υπάρχουν 4 διαφορετικά είδη προστατίτιδας, το καθένα με διαφορετικές αιτίες. Δείτε παρακάτω ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της προστατίτιδας. Πάντα να γνωρίζετε ότι αν αφεθεί η προστατίτιδα χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να εμφανιστούν πολύ σοβαρές επιπλοκές.

 

Συχνά συμπτώματα της προστατίτιδας

Η προστατίτιδα μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων που έχουν να κάνουν με τον τύπο της προστατίτιδας και τον πόσο καιρό υπάρχει.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της προστατίτιδας έχουν να κάνουν με προβλήματα κατά την ούρηση. Τα προβλήματα στην εκσπερμάτιση είναι επίσης πολύ συνηθισμένα.

Φυσικά είναι πολύ λογικό τα προβλήματα με την ούρηση και την εκσπερμάτιση να συνδέονται εφόσον τόσο τα ούρα όσο και το σπέρμα περνούν μέσα από τον προστάτη καθώς ταξιδεύουν έξω από το σώμα. Μια φλεγμονή στον προστάτη θα προκαλέσει δυσκολία στη διέλευση σε οποιοδήποτε από αυτά τα υγρά.

 

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της προστατίτιδας είναι:

 • Επώδυνη ούρηση: αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
 • Επείγουσα ανάγκη ούρων
 • Δυσλειτουργία ούρων: δυσκολία στην εκκίνηση της ούρησης ή διακοπτόμενη ούρηση
 • Συχνοουρία
 • Νυκτουρία: ούρηση πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Τα κοινά επώδυνα συμπτώματα της προστατίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Επίπονη εκσπερμάτιση
 • Πόνος στη βουβωνική χώρα, τη λεκάνη και το κάτω μέρος της πλάτης
 • Πόνος στους όρχεις

 

Διάγνωση προστατίτιδας έναντι του καρκίνου του προστάτη

Τα συνηθισμένα συμπτώματα της προστατίτιδας μπορεί να είναι κοινά με αυτά του καρκίνου του προστάτη. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα και κυρίως εάν τα συμπτώματα επιμένουν, παρά τις σπιτικές θεραπείες που μπορεί να εφαρμόζετε. Ο γιατρός σας είναι πιθανόν να σας παραπέμψει σε έναν ουρολόγο για περαιτέρω εξετάσεις. Η θεραπεία σας θα εξαρτηθεί από τον τύπο της προστατίτιδας που έχετε.

 

Συμπτώματα της οξείας βακτηριακής προστατίτιδας

Η προστατίτιδα μπορεί να προκληθεί από μια βακτηριακή λοίμωξη. Η μόλυνση συχνά γίνεται από τα βακτήρια Klebsiella ή Escherichia που φυσιολογικά βρίσκονται στο κόλον, και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ώστε να αποφευχθούν πιο σοβαρές επιπλοκές.

Τα συμπτώματα της βακτηριακής προστατίτιδας είναι παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται σε οποιαδήποτε άλλη οξεία βακτηριακή λοίμωξη.

 

Επιπλέον συμπτώματα μαζί με αυτά της κοινής προστατίτιδας μπορεί να είναι:

 • Πυρετός
 • Ρίγος
 • Κρυάδες
 • Γενική αίσθηση ασθένειας
 • Κούραση

Ο γιατρός σας σε μια φυσική εξέταση μπορεί να διαπιστώσει ότι ο προστάτης σας είναι πρησμένος και μαλακός στην αφή.

 

Συμπτώματα της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας

Εάν η μόλυνση του προστάτη παραμένει (γίνεται χρόνια), μπορεί να εμφανιστούν διαλείπουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γενικά δεν είναι πολύ συχνές στους άνδρες. Γι’ αυτό και οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις είναι κάτι που θα πρέπει να ελέγξετε και να αντιμετωπίσετε.

Τα συμπτώματα της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας είναι μικρότερης έντασης και λιγότερο σοβαρά σε σύγκριση με την οξεία προστατίτιδα αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πόνο και αίμα στο σπέρμα. Επίσης τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας μπορεί να έρχονται και να φεύγουν σποραδικά.

 

Συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας – Σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου

Η χρόνια προστατίτιδα είναι η αιτία όταν εμφανίζονται συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας για 3 ή περισσότερους μήνες αλλά δεν υπάρχει φλεγμονή από βακτηριακή λοίμωξη. Η αιτία συνήθως είναι άγνωστη όμως, μπορεί να υπάρχει κάποιος ιός ή ακόμα και χλαμύδια.

Η χρόνια προστατίτιδα είναι ο πιο κοινός αλλά συνάμα και λιγότερο κατανοητός τύπος προστατίτιδας. Έχει τα συνηθισμένα συμπτώματα της προστατίτιδας δηλαδή του πόνου αλλά και δυσκολίες κατά την ούρηση. Ο πυελικός πόνος όμως, μπορεί να εμφανιστεί ταυτόχρονα σε περισσότερες από μια περιοχές ή να απλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή της πυέλου.

 

Τι άλλο μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τα ίδια συμπτώματα με αυτά της προστατίτιδας;

Τα συμπτώματα που είδαμε και πιο πάνω και αναφέραμε ξανά δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ενδείξεις προστατίτιδας. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν αν υπάρχουν και άλλα προβλήματα του προστάτη, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου ή της καλοήθης υπερπλασίας του προστάτη.

 

Πότε να δείτε τον γιατρό σας για την προστατίτιδα;

Θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε τα πρώτα συμπτώματα. Φυσικά αυτό πρέπει να γίνει ώστε να αποκλειστούν άλλες πιο σοβαρές ασθένειες.

Η θεραπεία της προστατίτιδας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τον επιπλοκών, συμπεριλαμβανόμενης της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Θα πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν

 • δεν μπορείτε καθόλου να ουρήσετε
 • έχετε προβλήματα στην ούρηση
 • έχετε πυρετό και ρίγη
 • βλέπετε αίμα στα ούρα σας
 • έχετε πολύ πόνο και δυσφορία στο ουροποιητικό σύστημα ή στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *