Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας
Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας
Εάν έχετε περιττά κιλά, δεν τρώτε τίποτα το πρωί και τρώτε πολύ από το απόγευμα και μετά, είναι πιθανό να έχετε το Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας (Night Eating Syndrome, NES).
Ίσως εκείνες τις ώρες να νιώθετε ότι η ψυχολογική σας διάθεση πέφτει και έτσι καταφεύγετε στο φαγητό. Συνήθως επιλέγετε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, κριτσίνια, πίτες, γλυκά) αλλά μπορεί και πρωτεϊνούχες (τυριά, αλλαντικά, κρέας).
Αιτίες
Οι αιτίες εντοπίζονται …στον εγκέφαλο.
Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει μία ανωμαλία στους κιρκάδιους ρυθμούς των γευμάτων και του ύπνου. Το σύνδρομο συνοδεύεται συχνά από διαταραχές της διάθεσης και του ύπνου, άγχος και χρήση ουσιών όπως το αλκοόλ. Οι περισσότεροι πάσχοντες θεωρούν ότι ευθύνεται το υπερβολικό στρες.
Αποτέλεσμα εικόνας για night eating disorderΕδώ πρέπει να αναφερθούμε και σε μια άλλη διαταραχή με πολλά κοινά σημεία, τη Συνδεόμενη με τον Ύπνο Πρόσληψη Τροφής Διαταραχή (Sleep-Related Eating Disorder, SRED). Πρόκειται για ένα συνδυασμό διατροφικής διαταραχής και διαταραχής ύπνου. Εμφανίζεται κατά το μεταβατικό στάδιο όπου κανείς κοιμάται και μετά από 1-3 ώρες ξυπνά.
Όταν ξυπνά έχει χαμηλή συνειδητότητα, φαίνεται να είναι σε σύγχυση, εκδηλώνει αυτόματες συμπεριφορές και σχεδόν δεν ανταποκρίνεται σε εξωτερικά ερεθίσματα, ενώ την επόμενη ημέρα δεν θυμάται ότι εκδήλωσε αυτές τις συμπεριφορές. Αυτή είναι και η διαφορά με το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας, όπου το άτομο τρώει συνειδητά.
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου υπερφαγίας το άτομο που πάσχει τρώει γρήγορα, κυρίως τροφές πλούσιες σε θερμίδες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει αναφερθεί η κατανάλωση μη εδώδιμων ή και τοξικών αντικειμένων όπως γόπες τσιγάρων. Ο χρόνος προετοιμασίας ενός γεύματος μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια, και φυσικά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος.
Τα επεισόδια αυτά ποικίλουν σε συχνότητα και μπορεί να εμφανίζονται από μία φορά την εβδομάδα μέχρι και πέντε φορές την ίδια νύχτα.
Θεραπεία
Οι γνώσεις για την αποτελεσματική θεραπεία του συνδρόμου νυχτερινής υπερφαγίας είναι περιορισμένες, ωστόσο φαίνεται να βοηθούν παρεμβάσεις όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, με την οποία θα μάθετε να διαχειρίζεστε την παρόρμηση για υπερφαγία καθώς και να ξεπεράσετε εσφαλμένους τρόπους σκέψης όπως για παράδειγμα ‘δεν μπορώ να κοιμηθώ εάν δεν φάω πολύ το βράδυ’.
Άλλα είδη θεραπείας περιλαμβάνουν την εφαρμογή τεχνικών μυϊκής χαλάρωσης, τη φωτοθεραπεία και τη φαρμακευτική παρέμβαση, με περισσότερο δημοφιλή τη λήψη αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης.
Τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας;
Βελτιώστε τις διατροφικές επιλογές σας, μάθετε να τρώτε ισορροπημένα διατηρώντας μια σταθερότητα στα γεύματα. Συνηθίστε να τρώτε μικρά, υγιεινά και χορταστικά γεύματα κάθε 3-4 ώρες, ξεκινώντας από το πρωινό. Μάθετε να τρώτε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και λιγότερο τη νύχτα.
Καθώς η συστηματική άσκηση βοηθά, αφιερώστε έστω και λίγο χρόνο καθημερινά σε αυτή, μέχρι να σας γίνει τρόπος ζωής.
Βιβή Κατσαρού, Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc, Ψυχολόγος
Παραπομπές
Babicz-Zielińska, E., Wądołowska, L., & Tomaszewski, D. (2013). Eating Disorders: Problems of Contemporary Civilisation–A Review. Polish Journal of Food And Nutrition Sciences, 63(3), 133-146.
Inoue, Y. (2015). Sleep‐related eating disorder and its associated conditions. Psychiatry and Clinical Neurosciences, 69(6), 309-320.
Zwaan, M., Marschollek, M., & Allison, K. C. (2015). The night eating syndrome (NES) in bariatric surgery patients. European Eating Disorders Review, 23(6), 426-434.