Τα 5 σοβαρά λάθη που κάνουν οι “γονείς” κουταβιών
Πήρες ένα κουτάβι!! Συγχαρητήρια , να το χαίρεσαι και να ζήσετε χρόνια πολλά και ευτυχισμένα μαζί.
Για να γίνει όμως η ευχή πράξη, θα πρέπει να προσέξεις πολύ μερικά πράγματα για να αποφύγουμε άσχημες καταστάσεις στο μέλλον.
1) Μην αργείς την κοινωνικοποίηση του κουταβιού. Υπάρχει μια περίοδος στη ζωή του κουταβιού που είναι εξαιρετικά κρίσιμη στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Από την 8η -12η βδομάδα κυρίως και λιγότερο έως την 16η, είναι η περίοδος της κοινωνικοποίησης. Οτιδήποτε γράψει, γράφει γερά και με ανεξίτηλα. “Το σκυλί και το παιδί όπως το μάθεις” , λέει η λαϊκή σοφία. Βοήθησε το κουτάβι σου να κάνει ευχάριστες εμπειρίες και βοήθησέ το να αναπτύξει έναν ισορροπημένο χαρακτήρα.
2) Μην πιστεύεις ότι οι εκπαιδευτές σκύλων είναι μάγοι και ότι θα διορθώσουν όλα τα λάθη αργότερα αν χρειαστεί. Καμιά μορφή “θεραπείας” / διόρθωσης δεν είναι τέλεια. Ο εκπαιδευτής σίγουρα ξέρει περισσότερα πράγματα από σένα. Αλλά δεν μπορεί να διορθώσει τα πάντα, ειδικά αν τα πράγματα έχουν ήδη “στραβώσει” πολύ. Καλύτερα να τον συμβουλευτείς από πριν, παρά να περιμένεις “θαύματα” εκ των υστέρων. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη και ασφαλέστερη της θεραπείας. Μην αφήνεις το κουτάβι σου να μεγαλώνει άναρχα και στην τύχη.
3) Μη “αγριεύεις” το κουτάβι. Μην εξωθείς / προκαλείς το κουτάβι σε επιθετικότητα. Μην παίζεις με την φωτιά! Μην ξυπνάς επικίνδυνα ένστικτά! Η επιθετικότητα σκύλων είναι ότι χειρότερο μπορεί να σου προκύψει. Εσύ χάνεις, οι άλλοι χάνουν, το σκυλί χάνει, η ζωοφιλία χάνει. Το επιθετικό σκυλί καταδικάζεται σε μια άχαρη και μίζερη ζωή (αν ζήσει πολύ…). Τα “λάθη” είναι τόσο πολλά και οι καταστάσεις τόσο απρόβλεπτες, που “φύλαγε τα ρούχα σου, να έχεις τα μισά”.
4) Μην καθυστερείς/ αναβάλεις την εκπαίδευση του σκυλιού σου. Αποφάσισε από πριν ότι θα εκπαιδεύσεις το κουτάβι σου. Ότι είναι κάτι που του το οφείλεις. Είναι κάτι που το δικαιούται. Είναι κάτι που το χρειάζεται. Όπως ένας καλός γονιός φροντίζει για την διατροφή, την υγεία , την ευτυχία και την εκπαίδευση του παιδιού του, το ίδιο οφείλεις και εσύ ως “σκυλογονιός” στο κουτάβι σου. Η εκπαίδευση δεν περιορίζεται στις ασκήσεις υπακοής. Πρέπει να είναι “ολιστική”, σφαιρική και να καλύπτει όλες τις ανάγκες και επιθυμίες του σκυλιού σου. Και για να γίνεις άξιος “σκυλογονιός”, χρειάζεται να κάτσεις στο θρανίο.
5) Μην νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα. Το να αποκτήσεις ένα κουτάβι είναι το ευκολότερο. Το να μάθεις να το καταλαβαίνεις, να το βοηθάς, να το εκπαιδεύεις και να επικοινωνείς σωστά μαζί του (σε γλώσσα που να την καταλαβαίνει) έχει τεράστια σημασία για να χαρείτε και οι δυο τη συμβίωσή σας. Μην θεωρείς ότι αποσπασματικές λύσεις, ατεκμηρίωτες πληροφορίες και ανθρωποκεντρικές φιλοσοφίες είναι αρκετές για να σε κάνουν “πάνσοφο”. Ακόμη και οι επαγγελματίες εκπαιδευτές, παρόλη την εμπειρία και την συνεχή ενασχόληση μας, αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες με τα σκυλιά μας. Δεν είναι όλα εύκολα και ιδανικά. Για αυτό από την πρώτη μέρα χρειάζεται ενεργή και συστηματική προσπάθεια για να προλάβουμε τα χειρότερα και να αυξήσουμε τις πιθανότητες για ένα καλό, ασφαλές, ισοροποιμένο και συνεργάσιμο σκυλί.