Ταξίδι στο μυστηριώδες Νεπάλ!

Ταξίδι στο μυστηριώδες Νεπάλ!

 

Πρόκειται για μια μεσόγεια ασιατική χώρα, που έχει πρωτεύουσά το Κατμαντού. Το Νεπάλ μπορεί να λογίζεται ανάμεσα στα πιο φτωχά κράτη της οικουμένης,  να μην έχει ακόμα εκμεταλλευτεί το μοναδικό ίσως πλουτοπαραγωγικό πόρο που έχει, δηλαδή τη δυνατότητα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, να είναι απομονωμένο γεωγραφικά και δυσπρόσιτο λόγω του μεγάλου υψομέτρου, αλλά έχει στο έδαφός του 8 από τις 10 υψηλότερες κορυφές του κόσμου και πολιτισμό πολύ πλούσιο, με επιρροές και θιβετιανές και ινδικές.

Χοροί, θέατρο, μουσική, τραγούδι, χειροποίητα υφαντά και κεντήματα, χειροποίητες θεατρικές μάσκες, ναοί, παλάτια, χαμηλές τιμές και απέραντες δυνατότητες για πεζοπορία είναι τα φανερά ατού του τόπου που αξίζει την προσοχή μας και καλύτερη τύχη.

Η πρωτεύουσα Κατμαντου

Σημείο εκκίνησης για τη γνωριμία με τη χώρα, μας εισάγει στον αυθεντικό τρόπο ζωής των Νεπαλέζων. Πρόκειται για μία πόλη, δύο ταχυτήτων, με το ένα πόδι στον 21ο αι. και το άλλο να πατάει στον Μεσαίωνα. Άνθρωποι, κτήρια και αντικείμενα ταλαντεύονται μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, ενώ μια απίστευτη για τα δυτικά δεδομένα χαλαρότητα χαρακτηρίζει τους κατοίκους. Το να περιφέρεσαι στους δρόμους χωρίς σκοπό και να «χασομεράς», απολαμβάνοντας αποκλειστικά και μόνο τη στιγμή, είναι τρόπος ζωής για τους Νεπαλέζους

Ο μεγάλος αριθμός ινδουιστικών ναών της Κατμαντού και των υπόλοιπων πόλεων της Κοιλάδας της είναι απόλυτα δικαιολογημένος, καθώς το Νεπάλ υπήρξε μέχρι πρόσφατα το μοναδικό ινδουιστικό βασίλειο στον κόσμο από τότε που κάποιος Νεπαλέζος βασιλιάς ασπάστηκε τη θρησκεία και επέβαλλε στην κοιλάδα της Κατμαντού το πάνθεον των 33 εκατομμυρίων θεοτήτων. Ωστόσο, ο ινδουισμός είναι σχετικά αποδυναμωμένος συγκριτικά με άλλα κράτη, καθώς οι κάστες δεν είναι τόσο ισχυρές και η ίδια η θρησκεία δεν παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων του Νεπάλ.

Το Kumari Chowk, στην πρωτεύουσα, είναι ο τόπος λατρείας της Ζωντανής Θεάς, ένα μνημείο των θρησκειών του Νεπάλ, που υποδεικνύει το ρόλο του θρησκευτικού στοιχείου στη ζωή των κατοίκων. Είτε πιστεύουν στον Σίβα είτε στον Βισνού, αποδέχονται τα διαφορετικά θρησκεύματα συνδυάζοντας μάλιστα, πολλές φορές, διαφορετικούς τρόπους λατρείας και περισσότερους από έναν θεούς.

 ΠΗΓΗ :metrocreece.gr

Leave a Reply