Τι πρέπει να ξέρετε για τα φίλτρα νερού

τι πρεπει να ξερετε για τα φιλτρα νερου

Τι πρέπει να ξέρετε για τα φίλτρα νερού

 Όλοι ξέρουμε ότι το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο στη ζωή μας. Ένας άνθρωπος μπορεί να καταναλώσει ακόμα και έως 16 λίτρα νερό την ημέρα, αν εργάζεται σε ζεστά και δύσκολα κλίματα.

Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουν νερό από πλαστικό εμφιαλωμένο μπουκάλι γιατί το πόσιμο νερό βρύσης θεωρείται αρκετά επικίνδυνο.

Όμως πολλοί άνθρωποι πλέον έχουν αρχίσει και χρησιμοποιούν φίλτρα νερού στο σπίτι, για να πίνουν καθαρό, κρυστάλλινο και άοσμο νερό δίχως να κουβαλάνε συνέχεια εμφιαλωμένα νερά.

Ποια είναι όμως τα καλύτερα φίλτρα νερού; Είναι όντως καλύτερα από το νερό της βρύσης;

 

Γιατί χρειαζόμαστε τα φίλτρα νερού

Τα φίλτρα νερού τα χρειαζόμαστε για να πίνουμε καθαρό και νόστιμο νερό, δίχως μυρωδιές και οσμές. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα filtra-nerou.com.gr, τα φίλτρα νερού είναι απαραίτητα σε μερικές πόλεις καθώς το νερό μπορεί να είναι τελείως χάλια και γεμάτο βακτήρια – καθιστώντας το τελείως ακατάλληλο για να το πιούμε ή ακόμα και για να μαγειρέψουμε φαγητό!

Όταν οι αρχές ελέγχουν το νερό και βγάζουν τις μετρήσεις, αυτές βασίζονται σε μέτρηση που γίνεται αμέσως μετά το φιλτράρισμα από τις δεξαμενές αλλά ΠΡΙΝ μπει το νερό στο δημόσιο δίκτυο ύδρευσης!

Συνήθως αυτές οι μετρήσεις είναι πολύ ικανοποιητικές και δηλώνουν ότι το νερό είναι καθαρό, με πολύ καλά νούμερα.

Όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι μετρήσεις είναι σωστές! Το νερό μπορεί να είναι καθαρό πριν το δίκτυο τροφοδοσίας – τι γίνεται όμως μετά;

Τα περισσότερα δίκτυα μεταφοράς νερού στον κόσμο είναι ιδιαίτερα παλιά και αυτό συμβάλλει στο να μεταφέρονται βακτήρια και μικροοργανισμοί καθόλη τη διάρκεια μεταφοράς του νερού.

Σκεφθείτε ότι ο σταθμός επεξεργασίας νερού τοποθετείτε συνήθως στην αρχή της πόλης και μετά το νερό ταξιδεύει μέσα από σωλήνες από σπίτι σε σπίτι. Δεν είναι καθόλου σπάνια οι σωλήνες αυτοί να είναι κατασκευασμένοι πολλές δεκαετίες πίσω και το νερό να μολύνεται από σκουριά μέχρι οτιδήποτε άλλο βρίσκει στο δρόμο του!

Το νερό φθάνοντας στη βρύση σας μπορεί να έχει αλλοιωμένο χρώμα, αρκετούς μικροοργανισμούς που τους απόκτησε από το ταξίδι στο παλαιωμένο δίκτυο καθώς και βιολογική μόλυνση σε συνδυασμό με μια πολύ κακή γεύση!

Ακόμα όμως κι αν το δίκτυο είναι καινούργιο (πράγμα σπάνιο) και καλό συντηρημένο, ένας άλλος λόγος για να αποκτήσετε φίλτρα νερού είναι η χλωρίωση του νερού.

Οι περισσότεροι δήμοι καθαρίζουν το νερό από τους μικροοργανισμούς με χλωρίωση – ρίχνουν δηλαδή χλώριο για να καθαρίσει και να φύγει η θολότητα που μπορεί να έχει. Αυτός είναι και ένας από τους παλαιότερους και πιο παραδοσιακούς τρόπους για να καθαρίσει το νερό – έτσι σκοτώνονται τα περισσότερα βακτήρια που υπάρχουν όμως αλλάζει δραματικά η γεύση του νερού.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό: Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως το χλώριο μπορεί να αλληλοεπιδράσει με κάποια από τις οργανικές ουσίες στο νερό και να διαμορφώσει επικίνδυνες καρκινογόνες ενώσεις!

Τα φίλτρα νερού είναι απαραίτητα αν θέλετε να πίνετε καθαρό και κρυστάλλινο νερό και να αφήσετε πίσω σας τους μικροοργανισμούς και τα βακτήρια. Όταν μιλάμε για μόλυνση στο νερό, ένα από τα χειρότερα παράσιτα είναι το κρυπτοσπορίδιο. Αυτό το παράσιτο είναι ανθεκτικό στο χλώριο και πρέπει να φιλτράρεται με μηχανικά μέσα. Εάν το παράσιτο εισέλθει στο πόσιμο νερό μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, αφυδάτωση και απώλεια βάρους – συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ότι οι πηγές νερού μπορούν να μολυνθούν με φυτοφάρμακα, χημικές ουσίες και βαρέα μέταλλα. Όλα αυτά μπορούν να μολύνουν είτε απευθείας το νερό είτε να «καθίσουν» επάνω στους σωλήνες μεταφοράς.

 

Τι φίλτρο νερού θα πρέπει να επιλέξετε

Ανάλογα τις ανάγκες σας, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορα προϊόντα. Τα πιο δημοφιλή είναι τα φίλτρα νερού άνω πάγκου που διακρίνονται για την εύκολη και γρήγορη εγκατάστασή τους.

Μπορείτε ακόμα και μόνοι σας, μέσα σε μερικά λεπτά να κάνετε την εγκατάσταση. Το μόνο που απαιτείτε είναι ο διαθέσιμος χώρος γύρω από τη βρύση και πάνω στον πάγκο σας.

Άλλες επιλογές που έχετε είναι τα φίλτρα νερού κάτω πάγκου που τοποθετούνται ακριβώς κάτω από τον νεροχύτη σας καθώς και αυτόνομες κατασκευές που λειτουργούν ως ψύκτες-φίλτρα.

Κάντε μια αναλυτική έρευνα αγοράς πριν καταλήξετε στο καλύτερο φίλτρο νερού – θα είναι μια αγορά που θα την έχετε για όλη σας τη ζωή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *